Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

De luxe van Genoeg

Ik hou van tot de kern komen en jezelf redden met dingen die allang voor handen zijn. Best een uitdaging als ‘de economie’ je aanmoedigt daar vooral ontevreden mee te zijn. Ook ik stuit snel op de vraag “mis ik niets?” – die vaak voortkomt uit onnodige onrust. Meer willen levert nou eenmaal lang niet altijd iets op.

Meer doen met minder en je leven vereenvoudigen vaak juist wel: een rijk gevoel van overzicht, onafhankelijkheid en meer betekenis. Daarover gaat het tijdschrift Genoeg (hier vind je een inkijknummer), waarvan ik redactielid ben. Ik schrijf daarin over de praktische uitwerking van dat eenvoudiger leven: de betekenis van werk, opruimen, slapen, nietsdoen, de fenomenologie van gevonden voorwerpen en mijn vaste rubriek “Over de datum” – over bederf en bruikbaarheid van levensmiddelen die je al in huis hebt.

Samen met geestelijk begeleider Thomas Volman publiceerde ik daarover De luxe van genoeg: minder moeten en je leven vereenvoudigen. Een vrolijk, licht filosofisch verkennend boek over wat we allemaal denken te moeten, waar dat toe leidt, en hoe te schrappen. Elk hoofdstuk is omlijst met bijpassende liedjes en vragen aan de lezer. Op verzoek kom ik erover vertellen.

De luxe van genoeg vormde het eerste deel van de Genoeg-reeks, een serie geillustreerde non-fictieboeken die mensen inspiratie en praktische informatie rond eenvoudiger leven bieden. Samen Heleen van der Sanden en Frieda Pruim was ik tussen 2015 en 2017 redacteur van die reeks.

%d bloggers liken dit: