Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Over de datum

Radio NH-presentatrice June Hoogcarspel vroeg zich af of dit koelkastkliekje na een paar dagen nog eetbaar was. Na een extra halve dag in een verwarmde studio? Beter van niet!

De eetbaarheid en houdbaarheid van levensmiddelen beoordelen vinden veel mensen moeilijk, een beetje onsmakelijk, eng en risicovol. Daardoor verdwijnt vooral veel voedsel waar een datum op staat onnodig in de vuilnisbak. De hoofdlijnen van bederf en verstandig opmaken zijn makkelijk te leren, en die leg ik als voedingskundige (cum laude MSc., Landbouwuniversiteit Wageningen, 1997) uit onder de noemer Over de datum.  

In een presentatie van drie kwartier tot twee uur vertel ik welke soorten voedselbederf bestaan, welke gevaarlijk zijn, hoe je ze voorkomt, en wat de houdbaarheidsdatum precies betekent. Kortom: hoe je zo min mogelijk weggooit, terwijl je ook juist risicovolle vrekkigheid voorkomt. Nadien heb je een overzicht op zak van gevaarlijk en ongevaarlijk bederf. Als je zelf oude levensmiddelen meeneemt kun je na afloop meteen beoordelen of je het begrepen hebt. Het levensmiddel met de oudste datum wint trouwens altijd een prijs! Gooi jij nooit iets weg? Heel goed – dan kun je hier leren hoe je anderen zo ver krijgt.

Weet jij wat in je koelkast nog bruikbaar is? En hoe lang?

Inmiddels hebben al honderden bezoekers de presentatie bijgewoond – en die vertelden me achteraf vaak dat ze er meer leerden dan ze verwachtten. Wil je ook zo’n presentatie bijwonen? Neem dan contact met me op via overdedatumproducten@gmail.com.

Via Radio NH beantwoord ik ook regelmatig vragen over voedselbederf – soms live in de uitzending – dus ook daar kun je contact met me opnemen. In dit item onderzoek ik met Sjoerd Hilarius een verrassende, antieke achtergebleven oliebol!

In het tijdschrift Genoeg schrijf ik sinds 2010 ieder kwartaal een aflevering over steeds één houdbaarheid- of bederfonderwerp. Hieronder vind je een index tot september 2020.

OnderwerpGenoeg-editie
Aardappelen 97
Azijn124
Bier 86
Blikken 91
Boter102
Botulisme123
Brood 89
Cacao 103
Chocola 103
Conserveermiddelen115
Conservenblikken91
Eieren 87
Diepvries104
Fruit101
Gebak114
Groenten100
Houdbaarheidsdatum110
Jam 94
Kaas 92
Kakkerlakken126
Kiemgroenten121
Kliekjes105
Koekjes114
Koelkast116
Koffie106
Maaltijdmixen (pakjes-en-zakjes)117
Meel 90
Melk 88
Mosterd124
Noten111
Olie 102
Paddestoelen 98
Pasta 96
Pelgrimsvoedsel113
Pepers125
Peulvruchten120
Pinda’s111
Sambal125
Sausjes124
Schaaldieren122
Schelpdieren122
Specerijen117
Sterke drank 107
Suiker 108
Tempé118
TGT (Te Gebruiken Tot)110
THT (Tenminste Houdbaar Tot) 110
Tofu118
Vetten102
Vis112
Vlees 99
Vrieskist of -vak104
%d bloggers liken dit: